آموزش کامل و جامع قارچ دکمه ای و صدفی تئوری
تعریف قارچ : قارچ موجود زندهای است که سلولهای آن تک هستهای بوده فاقد کلروفیل ( سبزینه ) واز طریق ریسه یا همان اسپر تکثیر پیدا میکند.
اسپر یا هاک ویا همان ریسه ذره بسیار ریزی است که حالت بیضی یا گرد داشته وقطر آن از چند هزارم میلیمترتجاوز نمیکند و آن را میتوان بذر قارچ به حساب آورد . یک قارچ کامل در طول دوره زندگی خود چندین میلیارد هاک تولید میکند.
بقیه متن در ادامه مطلب آمده است.
آموزش کامل و جامع قارچ دکمه ای و صدفی تئوری
تعریف قارچ : قارچ موجود زندهای است که سلولهای آن تک هستهای بوده فاقد کلروفیل ( سبزینه ) واز طریق ریسه یا همان اسپر تکثیر پیدا میکند.
اسپر یا هاک ویا همان ریسه ذره بسیار ریزی است که حالت بیضی یا گرد داشته وقطر آن از چند هزارم میلیمترتجاوز نمیکند و آن را میتوان بذر قارچ به حساب آورد . یک قارچ کامل در طول دوره زندگی خود چندین میلیارد هاک تولید میکند.
فواید پرورش قارچ خوراکی
قارچ خوراکی یکی دیگر از نعمتهای بیشماری است کـه خداوند متعال برای ما عطا فرموده و میتوان گفت که از بدو خلقت بشر تا به امروز با او بوده و در طبیعت بصورت وحشی و خودرو در مناطق مختلف کره زمین از کوهستانهای سر به فلک کشیده و برفگیر گرفته تا جنگلهای سرسبز و انبوه و مزارع ومراتع و غارها در تمام فصول سال رشد میکند. خوشبختانه امروزه در جوار سایر رشتههای علمی، پرورش انواع قارچهای خوراکی با توجه به ارزش غذایی و دارویی که دارد از اهمیت بسزایی در دنیا برخوردار گردیده و پیشرفتهای علمی و عملی قابل توجه وچشمگیری داشته است و در جوار این پیشرفتها میتوان این اطمینان خاطر را داشت که حتماً قابل مصرف بوده و بر خلاف قارچهایی که بصورت طبیعی رشد میکنند و از طبیعت توسط افراد جمــع آوری میشوند در دل انسان شک و تردیدی ایجاد نمیکندکـه آیا سمی است یا خیر. و چه بسا خانوادههای که در اثر عدم شناخت و مصرف ناآگاهانه قارچهای خودرو به کام مرگ کشیده شدهاند. با توجه به اینکه قارچ از بقایای مواد گیاهی از قبیل کاه و کلش، برگ و بقایای محصولات جنگلی و صنعتی سلولز داری تغذیه میکند وسالانه بیش از 3500 میلیون تن ضایعات کشاورزی از قبیل ضایعات پنبه ، کنجد ، زیتون ، غلات ، حبوبات ، نیشکر ، .... در سطح جهان تولید میشود که عمدتا در مزارع ویا در مراکز فرایند سوزانیده ویا پراکنده وبصورت غیر مفید باقمانده وضمن اینکه باعث از بین رفتن غیر مفید آنها میشود از طرفی باعث آلودگی محیط زیست نیز میگردد و استفاده از آنها شاید قبلا برای بشر هیچگونه ارزشی نداشته ولی حالا میتوان با آموزش صحیح اصول تولید وپرورش قارچ وعرضه ی بذور ( اسپان ) با محصول دهی بالا از آنها در جهت پرورش این نعمت خـدادادی و با ارزش استفاده کرد چرا که سرشار از پروتئین - ویتامینها - موادمعدنی و از مجموع 20 نوع اسیدهای آمینه سازنده پروتئین های بدن 18 نمونه آن در قارچ موجود است و دارای 14 نوع اسید چرب وفیبر میباشدو به همین دلیل جایگزین مناسبی برای گوشت خواهد بودکه ضمن تهیه غذای لذیذ - مقوی و ارزان قیمت میتوان خیلی از امراض و بیماریهایی را که در اثر کمبودهای غذای مبتلا میشویم را مداوا نمود.
در حال حاضر پرورش قارچهای خوارکی به یکی از سودمندترین بخشهای اقتصادی در بیشتر کشورهای پیشرفته ودر حال توسعه تبدیل شده است ودر کشور ما نیز میتوان با برنامه ریزی صحیح در جهت اشتغال زائی هزاران جوان جویای کار باشد.
تاریخچه کشت و استفاده از قارچهای خوراکی در ایران و جهان
با توجه به اسناد ومدارکی که در دسترس است تاریخ مصرف قارچهای خوراکی به عنوان غذا و دارو به زمانی بسیار دور برمیگردد بطوری که حتی انسانهای نخستین از خواص ویژه قارچها اطلاع داشتند و گاهی به عنوان یک ماده توهمزا در فالگیریها از آن استفاده مینمودند، مردم کشورهای شرقی اولین کسانی بودند که به استفاده از قارچ دست زده بطوری که نوعی قارچ بنام اوریکولاریا برای اولین بار در حدود 600 سال قبل از میلاد و نوعی دیگر بنام فلامولینا و لوتیپس در چین کشت میشدهاند و همچنین نوعی دیگر از قارچهای آسیای شرقی بنام Lentinu edodes وvolvariella در حدود 2000 سال قبل در چین و ژاپن مورد استفاده قرار میگرفتند و تکنولوژی کشت این قارچها جزو هنرهای خیلی قدیمی و محرمانه این سرزمینها بوده است. وهمچنین ذکر شده که دو قرن قبل از تولد حضرت عیسی مسیح (ع)یک پزشک یونانیبهنام نیکاندر Nicandre قارچ را در بستری از کود حیوانی وخاکستر که شاخه وبرگ درخت انجیر روی آن را پوشانده بود پرورش داد.
در اوائل قرن 16 یکی از پزشکان گیاه داروئی در کشور اطریش برای اولین بار مبادرت به شناسائی قارچهای اطراف شهر وین نمود. وهمچنین در همان قرن پرورش و استفاده از قارچ در کشور ایتالیا آغاز و با اختراع میکروسکوپ در قرن 17 فعالیت شناسائی قارچها بیشتر و بیشتر شد و پرورش قارچ در گلخانه و سالنهای پرورش برای اولین بار در حدود سالهای 1754 در کشور سوئد ابداع شد واز سال 1779 تولید و پرورش قارچ در انگلستان آغاز وبه برخی دیگر از کشورهای اروپایی توسعه یافت ودر سال 1809 شخصی بنام لینک ساختمان بازیدیوم و بازیدیوسپور را در بازیدیومیستها مشاهده نمود واصطلاح بازیدیوم و سیستیدیوم را شخصی بنام لویل در سال 1837 اشاعه داد ودر سال 1884 دو نفر فرانسوی بنامهای آقایان کنـستاتیـن (Constantin ) وماتروشو(Matruehot) عضو انیستیتو پاستور بودند برای اولین بار از روش پاستوریزاسیون ،اسپور قارچ را وادار به جوانه زدن کرده وبذر قارچ را در شرایط استریل ابداع نمودند ودر اوائل قرن 19 کشت سنتی قارچ در غارهای طبیعی در کشور فرانسه آغاز شد ودر اوائل نیمه دوم قرن نوزده از اروپا به آمریکا انتقال ودر سال 1890 مزرعه داران در پنسیلوانیای آمریکا مبادرت به پرورش قارچ نمودند ودر سال 1921 در کشور هندوستان برای اولین بار فردی بنام بوس موفق به کشت دو نوع قارچ از جنس آگاریکوس (دکمهای) بر روی کود حیوانی شد.
سیندن Sinden در سال 1932 تهیه بذر قارچ بر روی غلات را ابداع و لامبرت Lambert از آمریکا اساس تکنولوژی مدرن پرورش قارچ را بنیان نهاد و از سال 1970 در کشور مجارستان پرورش نوعی قارچ بنام پلوروت بر روی کنده درختان انجام میگرفته است.
در ایران برای اولین بار در سال 1335 کشت قارچ دکمهای توسط فردی بنام احیایی در قسمت شمال تهران شروع شد و پس از مدتی در سالهای 1348 الی 1357 واحدهای کشت و تولید قارچ در تهران - کرج و شهر ری افتتاح و فعالیت خود را آغاز نمودند و در اواخر سالهای 1356 تولید بذر قارچ دکمهای توسط آقای پیرایش شروع شد و کشت قارچ صدفی نیز برای اولین بار در سال 1365 توسط آقای مصطفوی کارشناس سازمان کشاورزی در منطقه اوین تهران شروع شد
و در سال 1376 ناصر وکیلی بعد از شش سال تلاش علمی وعملی اولین محصول بذر قارچ تولیدی خودکه شامل بذر قارچهای صدفی و دکمهای بود را به همراه دستورالعمل پرورش آن در منزل، در اختیار دانشجویان و پرسنل کادر دانشگاه ارومیه که در کلاسهای آموزشی پرورش قارچ شرکت کرده بودند قرار داده وفعالیت تولیدی خود را در سطح استان آذربایجان غربی آغاز نمود.
در حال حاضر در سطح استان آذربایجان غربی دو شرکت عمده تولید قارچ صدفی ودکمهای بنام قارچ شیوا که در محور ارومیه به سلماس در روستای جبل کندی وشرکت قارچ گوهستان که در محور ارومیه به مهاباد قرار دارد وعلاوه براین دو واحد بزرگ تعداد 8 واحد تولید قارچ کوچگ نیز در سطح استان فعالیت دارند.
تولید قارچ در 85 کشور تولید کننده از مرز 000/000/4 تن در سال فراتر رفته است و ایران یکی از این 85 کشور تولید کننده قارچ خوراکی در جهان است که با تولید 7500 تن در سال در جایگاه 24 قرار دارد که با افزایش اطلاعات علمی واستفاده از بذور مرغوب واستفاده از افراد متخصص و اهل فن ، میتوان راندمان تولید را با همین امکانات موجود بالا برد .
طبق آمار ارائه شده از طرف سازمان خواربار جهانیFAOحاکی از آن است که با توسعه اقتصادی رژیم غذائی تغییر کرده ومصرف روز افزون قارچ افزایش یافته بطوری که مصرف سرانه قارچ خوراکی و میزان تولید آن در چند کشور جهان به شرح ذیل میباشد .
ردیف
نام کشور تولید کننده
میزان تولید قارچ در سال برحسب تن
میزان مصرف سرانه برحسب gr 1
چین
1250000
2
ژاپن
67000
3
انکلستان
67000
4
امریکا
390000
1470
5
هلند
280000
2000
6
اسپانیا
80000
7
کانادا
77000
8
فرانسه
150000
2830
9
لهستان
90000
10
ایتالیا
70000
11
آلمان
60000
2980
12
ایران
7500
130
جنبه های اقتصادی پرورش قارچ خوراکی
با ازدیاد روز افزون جمعیت، محصولات کشاورزی جوابگوی تغذیه بشر نخواهد بود وانسان با استفاده از روشهای جدید وبکارگیری فن آوری قادر به تامین مواد غذائی خود خواهد بود که کشت های گلخانهای از جمله تمهیدات انسان در جهت تولید غذای بیشتر وبهرهگیری بهینه از منابع میباشد . یک واحد تولید قارچ خوراکی که خود یک مزرعهای است کنترل شده و برخلاف مزرعهی سایر محصولات تابع شرایط محیط نبوده ودر تمام فصول سال در حال تولید وبهرهبرداری است و به همین علت که کشت قارچ خوراکی درفضای بستهوکنترل شده ، تولید بدون وقفه ودر تمام طول سال صورت میگیرد که این مسئله در راندمان تولید بسیار موثر است. کشت محصولات کشاورزی در هر زمینی میسر نیست ونوع خاک وخواص فیزیکی وشیمیائی خاک برای هر گیاهی فاکتور تعیین کننده است در صورتی که برای احداث یک واحد پرورش قارچ خوراکی از هر زمینی یا هر نوع خاکی و در هر شرایط آب وهوائی میتوان استفاده کرد . در یک هکتار زمین اگر اقدام به کشت غلاتی مانند گندم شود سالانه محصولی معادل 5 الی 7 تن خواهد داد در صورتی که از یک هکتار بستر قارچ 10 تن محصول قابل برداشت است واز نظر ارزش اقتصادی قیمت هر کیلوگرم گندم در بازار بین 2000 الی 2500 ریال است در حالی که قیمت یک کیلو قارچ 18000 الی 22000 ریال میباشد که قابل مقایسه نمیباشد .
با توجه به شرایط اقلیمی کشورما در منطقهی خشک ونیمه خشک قرار گرفته است و میزان بارندگی سالیانه کم است استفادهی بهینه از منابع محدود آب بسیار حائز اهمیت است ، مقدار مصرف آب نیز میتواند یکی از شاخصهای مقایسهای با دیگر محصولات کشاورزی در نظر گرفت .
کشت وپرورش قارچهای خوراکی نه تنها ارزبر نیست بلکه بسیار نیز میتواند ارز آور باشد ، البته اشاره به این نکته کاملا ضروری است که پرورش قارچهای خوراکی در مقایسه با دیگر محصولات کشاورزی و باغی بسیار متفاوت بوده واحتیاج به دانش فنی ،تخصص و مهارت زیاددارد ،همچنین سرمایه گذاری در این بخش تولیدی در مقایسه با دیگر محصولات غذائی بسیار بالا است در نتیجه سرمایه گذاری بدون پشتوانه علمی ودانش فنی نه تنها به نتیجه مطلوب نمیرسد بلکه باعث اتلاف سرمایه نیز میگردد.
تعریف قارچکار : کسی است که از عهده تشخیص قارچ و انواع آن و کنترل و پیشگیری از آفات وبیماریهای قارچ خوراکی برآید.
گروه بندی قارچها از لحاظ
1) خوراکی: 1 دکمهای Agaricus
2 صدفی Pleurotus
3 دنبلان Trefezia, Tuber
4 - ژلهای Auricularia
۵- اسفنجی Morchella
2) سمی : 2-1 مسمومیت حاد
Amanita
2-2 مسمومیت مزمن
3) خاصیت داروئی :
3-1 قارچ صدف درخت یا P. ostreatus
3-2 قارچ طلائی یا P. citrinpileatus
3-3 قارچ شی تاکه یا قارچ جنگل Lentinula edodes
3-4 قارچ گوش چوب Auricularia polytricha
4-4 قارچ مرغ چوب یا Grifola frondosa
4 -5 قارچ سر میمون یا Hericium erinaceus
4) عامل بیماریزا در :
4 -1 گیاهی Puccinia graminis
4-2 انسانی Candida albicans
۴-۳ حیوانی ( جانوری ) Pythium insidiosum
5) نحوه زندگی :
5-1 انگلی Blumeria graminis
5-2 ساپروفیتی Chaetomium globosum
5-3 همزیستی میکوریزیGlomus fasciculatus
5-4 شکارگری Dactylella oviparasitica
5-5 اندوفیت spp. Acremonium
(( چرخه زندگی قارچها ))
بازیدیومیسیتها
این گروه قارچها شامل سیاهکها ، زنگها ، قارچهای کلاهکدار ، قارچهای توپ پفکی … هستندکه ازاین میان قارچهای کلاهکدار موضوع بحث ماست . اهمیت قارچهای کلاهکدار از جهت بیماریهائی است که در پای درختان جنگلی ودرختان میوه ایجاد میکنند. همانطوری که دانههای گیاهی از طریق تولید مثل جنسی حاصل میگردند ، قارچها توسط هاک جدا شده از لاملهای (تیغههای) زیر کلاهک ، تکثیر پیدا میکنند،مهمترین قارچهای خوراکی از راســته آگاریکال و پلی پورال هستند و از نظر چرخه زندگی طبق تصویر زیرمیتوان آن را تفسیر نمود و دارای دو نوع تولید مثل جنسی وغیر جنسی هستند .
تولید مثل جنسی: بازیدیوسپورها از هیمینیوم لاملهای زیر کلاهک جدا شده و بعد از قرار گرفتن در محیط مناسب ( رطوبت ، درجه حرارت و ... ) شروع به رشد نموده وتشکیل ریسه تک هستهای میدهد بعد از این ریسه تک هستهای در اثر ترکیب با ریسه تـک هستهای دیگری دو هستهای شده و این ریسه با انشعابات بـعدی بیشتر و بیشتر میشود وسریعتر وبهتر رشد میکند ومجموعهای از بافت
قارچ را بوجود میآورند و ریسههای به وجود آمده جهت تغذیه درداخل ماده غذائی بستر کشت فرو رفته وگسترده میشود و از این ریسهها گرههایی کوچک تشکیل میگـردد ودر شرایـط مناسب پیکر قارچ یعنی کلاهک و پــایه به وجود میآید. وبه بیان دیگر میسلیوم یا ریسه اندام غیر جنسی قارچ است که مواد غذائی لازم را از بستری که در آن قرار دارد جذب میکند تا رشد کند و اندامهای تولید مثل گیاه یعنی کارپوفور ( کلاهک و پایه ) را تولید نماید.
بافت قارچ در حقیقت عبارت است از ریسههای دو هستهای متراکم و فشرده به هم میباشد
انواع معروف گونههای زراعی قارچهای صدفی
Pleurotus ostreatus
Pleurotus florida
Pleurotus erynjii
Pleurotus cystidiosus
Pleurotus flabellatus
Pleurotus cornucopiae
Pleurotus sapidus
Pleurotus sajor – Caju
Pleurotus calyptratus
Pleurotus citrinopileatus
Pleurotus corticatus
Pleurotus drvinus
Pleurotus eous
Pleurotus eryngii
Pleurotus ostreatoroseus
Pleurotus passeckerianus
Pleurotus pulmonarius
ارزش غذایی قارچ صدفی
1- پروتئین
ارزش غذائی قارچ خوراکی بیشتـر به مقدار و کیفیت پروتئین موجود در آن بستگی دارد ومیزان پروتئین قارچهای خوراکی پرورشی معمولا"بین 8/1 الی 9/5 در صد وزنتر قارچ گزارش شدهاند و مقدار پروتئین قارچها بستگی به عوامل مختلفی از جملـه گونـه، نـژاد، شرایطزراعی، مرحلهرشد قارچ، میزان آب موجود دربافت، فـاصـله زمانــی بیـن زمـانهــای بــرداشت و زمــان اندازهگیری پروتئین و غیره دارد. برای اولین بار مطالعه و تحقیق بر روی مقدار و کیفیت پروتئین موجود در قارچ خوراکی در سال 1935 توسط فردی بنام کواکن بوش انجام گرفت، البته تنها میزان پروتئین موجود در بافتهای قارچ در تعیین ارزش غذایی قارچ دخیل نبوده بلکه ترکیبات اسیدهای آمینه نیز در تعیین آن بسیار مهم بوده و با توجه به اینکه سیستم بدن انسان قادر به تولید اسیدهای آمینه نمیباشد لذا افزودن تعدادی از اسیدهای آمینه در رژیم غذایی او ضروری و مهم بوده و در صورت عدم وجود تنها یکی از مجموع اسیدها در آن موجب بروز عوارض ناشی از کمبود آن در بدن خواهد شد.
پروتئین قارچهای خـوراکی دارای مقدار زیـادی اسیـدآمیـنه از قبیـل تیروزین، والین، فنیل آلانین، ایزولوسین، لوسین، لیزین، هیستیدین، متیونین ، سیستئین است. همچنین تحقیقات و مطالعات نشان دادهاند کهپروتئین قارچ به علت پایین بودن و یا عدم وجود بعضی از اسیدهای آمینه در آن از لحاظ ارزش غذایی پایینتر ازگوشت بوده و از میزان پروتئین موجود در سبزیجات بالا است. بنابراین پروتئین قارچ خوراکی از لحاظ ارزش غذایی در حد فاصل بین پروتئین گوشت و سبزیجات قرار دارد.
2- قند
کربوهیدراتها و آب ترکیبات اصلی قارچ را تشکیل میدهند و میزان آنها در انواع مختلف متفاوت بوده و در حدود 2-4 درصد وزن ماده تر قارچ را تشکیل میدهد. برای اولین بار در سال 1974 مکونال و اسلن پیرامون کربوهیدراتهای موجود در قارچ خوراکی تحقیق ومطالعه نمودند ومعمولاًمیزان گلیکوژن قارچ در مرحله دکمهای (مرحلهای که قارچ تازه رشد میکند) حدود 2 الی 4 درصد ودر مرحله رشدکامل (پس از باز شدن کلاهک) 5 الی 8 درصد قند در آن گزارش شده است.
۳- چربی
مقدار چربیهای قارچ در مقایسه با سایر ترکیبات آن نسبتاً کم بوده درحدود 1/0 الـی 4/0درصد وزن تر بوده و بسته به انواع نژادهای قارچ نیز فرق میکند.
4 – ویتامینها :
ویتامینها گروهی ازموادغذائی هستند که ارزش انرژی زاییندارند ودر ساختمان سلولها وبافتهای بدن نیز شرکت نمیکنند ولی وجود آنها به مقدار خیلی کم برای انجام فعل انفعالات شیمیایی درون سلولی مورد نیاز وضروری بوده و در صورت کمبود یکی از آنها موجب بروز عوارض و بیماریهای گوناگونی میشود .
مصرف آنها وقتی سودمند است که درحد متعادل استفاده شوند، و به هرحال نمیتوان چنین نتیجهای گرفت که چون ویتامینها برای بدن سودمندند مصرف بیشتر آنها مفیدتر خواهد بود، چرا که ویتامینهای محلول در چربی مانندK.E.D.A به راحتی از بدن دفع نمیشوند و مقدار اضافی آنها در بافتهای چربی بدن ذخیره میشوند وحتی ممکن است مقدار آنها تا حد مسموم کنندهای بالا رود.
برای اولین بار در سال 1942 آندرسن وفلرز افرادی بودند که نسبت به استخراج ویتامینها از اندامهای باردهی قارچ اقدام نمودند واعلام داشتند که قارچ خوراکی سرشار از انـواع ویتامیـنهای محلول در آب وچربی است ومهمترین ویتامینهای قارچ عبارتند از: ویتامین A، ویتامین گروهB (B1 تیامین، B2 ریبوفلاوین یا اسید نیکوتنیک، B12 اسید فولیک، B6 پیریدوکسین ، ویتامین C یا اسیداسکوربیک، ویتامین D ، ویتامینE توکوفرول، ویتامینK .
همانطوری که میدانیم منشاء اکثر بیماریها به علت فقدان ویا کمبود ویتامینهاست که ذیلاً به تعدادی از آنها بطور خلاصه اشاره میشود.
ویتامین A : این ویتامین در کار سلولهای گیرنده نوری شبکیه چشم ودر ایجاد مقاومت بدن در برابر میکروبهای بیماریزا ودر نگهداری بافتهای پوششی بدن وپوست بدن وبلاخص در رشد اغلب بافتهای بدن انسان موثر است ویک انسان بالغ در یک شبانه روز در حدود یک میلی گرم به این ویتامین نیاز دارد.
البته همانطوری که کمبود این ویتامین در بدن عوارضی را در پیخواهد داشت زیاد روی در مصرف واستفاده از موادی که حاوی این ویتامین است نیز عوارضی مضرخواهد داشت.
ویتامین گروه B : تمامی ویتامینهای گروه B درواکنشهای شیمیایی بدن به فعالیت آنزیمهای کمک میکنند. و با توجه به نقش بسیار مهم این گروه از ویتامینها در سوخت و ساز بدن لذا کمبود آنها در بدن سبب بروز خستگی ، ضعف ، اختلالات عمومی ، عوارض رفتاری مانند افسردگی میشود.
ویتامین C : ویتامین C یا اسید آسکوربیک که از نظر فرمول شیمیایی سادهترین واز نظر ثبات از همه ویتامینها در مقابل درجه حرارت ومانـدن(گذاشت زمان) بیثباتتر بوده و خواص خود را از دست میدهد واز نظر نیاز بدنی از همه ویتامینها به وجود آن بیشتر نیاز است و فقدان آن در بدن باعث بروز نوعی بیماری بنام اسکوروی میگردد که در آنحالت پوست، دیواره رگها و لثهها خراب شده و باعث خونریزیهای مکرر در زیر پوست میشود ودر صورت ادامه عارضه در بدن بیمار از بین میرود. نیاز روزانه یک فرد بالغ به این ویتامین در حدود 50 میلی گرم است.
ویتامین D : نیاز روزانه بدن به این ویتامین حدوداً 10 میلی گرم بوده واین ویتامین در مقابل اشعه آفتاب از مادهای بنام کلسترول که در زیر پوست بدن وجود دارد ساخته میشود وجود این ویتامین سبب افزایش جذب کلسیم از روده شده و به جذب کلسیم توسط استخوان ودر نتیجه رشد استخوانها نیز کمک شایانی مینماید، کمبود آن در بدن بخصوص در کودکان باعث بروز بیماری بنام راشیتیسم ( نرمی استخوان ) که در آن حالت استخوانهای بدن به ویژه دست و پا کج شده و اکثراً به طور ناهنجاری رشد میکنند، را میشود .
زیاده روی در مصرف این ویتامین نیز مانند ویتامین A برای بدن خطرناک است .
ویتامین E : تاکنون بطور دقیق، نقش این ویتامین در بدن انسان وحیوانات مشخص نگردیده است ولی در بسیاری از موارد در جانوران فقدان آن موجب بروز اختلالات تولید مثلی وعصبی میشود.
ویتامین K : نیاز روزانه بدن به این ویتامین حدوداً 30 میلیگرم است و مهمترین نقش این ویتامین در بدن کمک به انعقاد خون در سوانح میباشد که در صورت عدم وجود آن در خون و ایجاد بریدگی و یا هر گونه اتفاق در پوست در اثر عدم انعقاد خون شخص از بین خواهد رفت.
مواد معدنی :
در قارچ خوراکی ازنظرترکیبات معدنی، گزارشات متفاوت موجود است ولی آنچه که مسلم است میزان قابل توجهی ازمواد مانند پتاسیم، مـس، فسفر، آهن، منگنز، روی ، کلسیم را داردکه معمولاً بیش از بسیاری از سبزیجات ومیوهجات است .
فسفرمعمولاً در تیغههایکلاهک قارچ وجود دارد وآهن درلایههای سطحی قارچ جمع میشود و پتاسیم درتمام سطح اسپورفور(اندامتولیداسپر) وجود دارد و مس در لایههای خارجی کلاهک وتیغهها به میزان زیادی وجود دارد .
بیولوژی قارچها
1-حرارت : قارچها بسته به واریتـههای مختلف ومـراحل رشدی از نظر درجه حرارت با یکدیگر فرق میکنند.
مراحل رشد قارچ:
۱) مرحله ریسه دوانی : از زمان تلقیح کمپوست با بذر شروع و تا ایجاد کامل شبکه میسلیوم ادامه دارد.
۲) از لحظه تـشکیل شبکه میسیلیوم تا پیدایـش اولین قارچها کوچک میباشد.
۳) مرحـله رشـد از ابتـدای شروع ظهـور قارچهای کوچک تا پایان مرحله برداشت می باشد.
باید توجه داشت که درجه حرارت درون بستر نباید ازC ْ30 تجاوز نماید. وطبـق آزمایشات بـه عمل آمـده بهترین دمـا برای رشـد بین C ْ24- 18میباشد که البته هر چه دما بیشتر بـاشد سرعت رشد قارچ سریعتر خواهد بـود و برعکـس آن، و چنـانکه درجــه حرارت بالا باشد و مقدار رطوبت پائین، لبه قارچها حالت سوخته به خود گرفته و پژمرده میشود.
۲)در صـد رطوبت محیط : از آنجائی که 80 الی 90 در صد وزنتر قارچها را آبتشکیلمیدهــد، بنابر این همیشـه بایـد در محیطی مـرطوب قـرار
بگیرنـد و اگر میزان رطوبت هوا از حداقل (70درصد) کمتر باشد بدنه قارچـها خشک میشود واگر از حداکثر(95 -90 درصـد) تجاوز نماید بدنه قارچ بیش از حد آب را جذب میکند و اسفنجی میگردد .۳- میزان روشنائی : نیاز به نور در مراحل اول و دوم وسـوم پـرورش (در صفحات بعدی توضیح داده شده است) این قارچ چندان مهم نبوده وحتی نبود آن بهتر است ولی در مرحله چهارم از زمان ظهور اولین قارچهای کوچک روزانه بین 15-10 ساعت نور داده میشود و اگر نور به اندازه کافی نباشد قارچهای ساقه علفی رشد نموده و طول ساقه بلند ، چتر کوچک و رنگ چتر تیره و حتی آبی نیز خواهد بود و هر چه قدر نور بیشتر باشد رنگ چتر و پایه سفید وطول پایه کوتاه میشود.
۴- تهــویه : عمل تهویه هوای اطاق پرورش و بستر کشت شده یکی از مهمترین عملیاتی است که هر شخص تولید کننده و پرورش دهنده باید از همان روزهای اول آن را مدنظر قرار دهد چرا که عدم تهویه هـوا ضمن اینکه
کار را با شکست مواجه خواهد ساخت باعث گندیدگی بستر و تولید سایــــر قارچها و آفات و بیماریها خواهد شد. انباشتگی گاز CO2 در بین تودههای قارچ زمانی که از حد مشخص تجاوز نماید باعث کندی رشد ، سیاه شدن میوه، قیفی شدن کلاهک، باریک و بلند شدن ساقه، کوچک شدن کلاهک، بد شکل شدن قارچ و در صورتی که تراکم خیلی بالا باشد باعث مرگ بافتهای قارچ میشود .
۵- مواد غــذایــی : برای تغذیه میسیلیومها جهت رشد ونمو وتولید اندام باردهی قارچها باید موادی انتخاب نمود که مملو از عناصرغذائی بـاشد مانند سلولز موجود در کلش گندم، جو، ساقههای خرد شده ذرت، برادههای کاغذ، خاک اره درختان مانند راش، توس، تبریزی ، بید، ممرز، گردو، ساقه وبرگهای موز، غوزه پنبه، گنجاله پنبه، گنجاله سویا، بقایای گیاه قهوه وسایر درختان پهن برگ ، کلش سورگوم و بقایای گیاهان دیگر استفاده میشود که البته افزودن موادغذائی کمکی مانند سبوس گندم یا برنج ، نیترات آمونیم و سولفات پتاسیم باعث تسریع در رشـد قارچ و افزایش کیفی وکمــی محصول خواهد شد.
مشخصات اسپان یا مایه قارچ خوراکی سالم و خوب
۱) سفید و متراکم باشد ( در موقع کشت با دست از هم جدا شوند)
۲) بوی مخصوص قارچ از آن به مشام برسد نه بوی ترشیدگی
۳) فاقد هر گونه آلودگی باکتریائی و یا قارچی
بسته های ۳۵۰ گرمی بسته ۲ کیلوگرمی
اصول بذر پاشی یا بذر کاری بر روی بستر ۱) مخلوط یا درهم ۲) لایه به لایه
۱)مخلوط یا درهم: در این روش بعد از اینکه گاه وکلش ها را درآب جوشاندیم و آب اضافی آنها را گرفتیم مقدار 10 الی 12 کیلو گرم گاه را با مقدار 250 الی 300 گرم مایه قارچ کاملا مخلوط کرده وداخل کیسه ها یا جعبه ها میکنند و در نهایت درب کیسه را با ریسمان میبندند .
۲) لایه به لایه : همانطور که در روش کشت در کیسه های پلاستیکی قبلا متذکر شدیم ابتدا در ته کیسه مقداری گاه به ارتفاع 10 الی 15 سانتیمتر پر کرده بعد بر روی آن مقداری 15 الی 20 گرم از مایه قارچ را به صورت تصادفی میپاشند ومجددا این کار را تکرار کرده تا اینکه کیسه پر شود ویک کیسه به ارتفاع یک متر وقطر 50 سانتی حدودا چهار یا پنج لایه به بذر نیاز دارد .
نحوه قرار دادن جعبهها یا کیسههای محتوی کمپوست تلقیح شده در سالنهای رشد :
بعد از مایه زنی کمپوست جعبهها ویا کیسهها را در 4 الی 5 ردیف بر روی همدیکر چیده میشوند که البته ردیفهای باید از سقف حدود یک متر وار ردیف بعدی نیز یک متر فاصله داشته باشد تا عمل تهویه در آنها به راحتی صورت گیرد و بین هر ردیف از جعبههای پرورشی روی هم قرار گرفته نیز باید 20 الی 25 سانتیمتر فاصله باشد تا اجرای اعمال مختلف از قبیل مبارزه با آفات و بیماریها و آبدادن و برداشت محصول و غیره در آنها به راحتی صورت گیرند
عملیات داشت
۱) تنظیم درجه حرارت سالن ۲) رطوبت ۳) نور ۴) تهویه ۵)آبیاری۶) مبارزه با آفات و بیماریها
(( روش ساخت یک دستگاه رطوبت سنج ساده ))
برای هر پرورش دهنده قارچ و مخصوصاً مبتدیان وجود یک دستگاه رطوبتسنج و دماسنج جهت کنترل وضعیت داخل سالن پرورش لازم و ضروری است، ولی از آنجائی که قیمت لوازم آزمایشگاهی امروزه در بازار ایران بطور سرسام آوری بالا رفته است و قیمت یک دستگاه رطوبت سنج معمولی وخیلی ساده نزدیک به000/20 تومان میباشد و برای فردی که فقط جهت مصارف خانگی مبادرت به این کار نموده مقرون به صرفه نیست که از بازار یک رطوبت سنج تهیه نماید لذا لازم دیدم در جوار سایر مطالب روش ساخت یک رطوبت سنج را بیآورم که مورد آزمایش نیز قرار گرفته و برای کسانی که در نظر دارند پرورش قارچ را در سطح کوچک برای تفریح و یا مصارف خانگی مبادرت به اینکار نمایند کافی است. مراحل کار را بدین شکل عمل میکنید که :
1- تختهای به عرض 10و ارتفاع 30 و ضخامت 1 سانتیمتر تهیه نمائید.
۲- تعداد دو عدد دماسنج 100- 0 درجه سانتیگراد و یک ظرف کوچک مثلاً ارلن مایر 100 سی سی راتهیه نمائید.
3- دماسنجها را بر روی تخته تهیه شده در فاصله مناسب از همدیگر و از پهلوهای تخته طوری نصب میکنید که:
اولاً: اعداد مندرج بر روی دیواره دماسنج، روبه بالا بوده و قابل دید کامل باشد دوماً: یکی از دماسنجها را حدود 10 سانتیمتر پایینتر از دیگری طبق شکل نصب نمائید تا بتوانید آن را در داخل ظرفی محتوی آب قرار دهید.
4- دماسنجی که 10سانتیمتر پائینتر از دیگری بر روی تخته نصب شده، بر روی مخزن الکلی یا جیوهای آن یک تکه پارچه ویا پنبه بپیچید وسر دیگر پارچه که آزاد است را داخل یک ظرفی (ظرفی که محتوی آب است) طوری قرار دهید که پارچه دائماً با آب در تماس باشد ولی خود مخزن دماسنج حدود 5/1 سانتیمتر از سطح آب بالا قرار بگیرد .
5- چند دقیقهای صبر نمائید و بعداً دما را در هردوتا از دماسنجها قرائت نمایید، مسلماً عددی که دماسنج مرطوب نشان خواهد داد پایینتر از عددی خواهد بود که دماسنج خشک نشان میدهد، حال عدد قرائت شده از دماسنج خشک را منهای عدد حاصل از دماسنجتر نمایید و عدد حاصل هر چند که باشد یادداشت کنید وبه جدول شماره 5 پیوستی که عدد باقیمانده در ستون افقی همین جدول موجود است. با دقت دراین جدول، ما دوستون اصلی داردکه ستون افقی مربوط به تفاوت دمای تر و خشک که همان باقیمانده شماست و ستون عمودی در سمت چپ جدول مربوط به اعداد قرائت شده از دماسنج خشک (شماره2) است .
عدد نشان داده شده از دماسنج خشک را در ستون عمودی و عدد باقیمانده را در ستون افقی قرار داده و از تلاقی دوعدد فوق میزان در صد رطوبت نسبی محل کار (1+) بدست میآید.
زمان و نحوه برداشت محصول یا ( اصول برداشت محصول )
پس از اینکه کلاهک قارچ به حد کافـی رشد کرد، لبههای آن به طرف پایین (به سمت پایه کلاهک) تمایل پیدا میکند و در حالی که تردی خود را داراست، بهترین موقع برداشت محصول میباشد.
نحوه برداشت بدین شکل است که به وسیله دو انگشت اشاره و سبابه محکم پایه قارچ را گرفته وخیلی کم به سمت راست ویا چپ پیچ میدهیم تا ازمحل اتصال به بسترجدا شود وسپس آن را با احتیاط به درون جعبه یا کیسهها انتقال میدهیم و اگر خواستید از چاقو وامثال آن جهت برداشت استفاده کنید بهتر است قبلا آنها را شستشو داده وضدعفونی کرده وبعدا اقدام به بریدن قارچ نمائید .
اصولی که در موقع برداشت قارچ باید رعایت شود .
با توجه به اینکه قارچ محصول فوق العاده ظریف وحساسی است وپس از برداشت بتدریج کیفیت خود را از دست میدهد لذا برداشت و جابجائی ونگهداری آن باید با کمال دقت و مراقبت اجرا شود چرا که وارد شدن هر گونه فشار و ضربه به قارچ باعث قهوهای شدن کلاهک شده واز بازار پسندی آن به شدت کاسته میشود وبه منظور حفظ کیفیت محصول رعایت موارد ذیل لازم وضروری است .
1) درهنگام چیدن قارچ باید توجه داشت که به کلاهک فشار بیش از حد وترد نشود واز تماس بیش از حد دست به آن نیز خودداری شود.
2) قارچها در هنگام برداشت مستقیما در ظروف بسته بندی قرار گیرد و از تجمع محصول به صورت توده خودداری شود
3) قبلاز برداشت محصولدر قارچ دکمه ائی از آبیاری بسترخودداری شود زیرا این عمل باعث پخش ذرات خاک بستر برروی کلاهک قارچ وکثیف شدن آنها میشود .
اصول بستهبندی محصول قارچ صدفی
با توجه به اینکه قارچ تازه را نمیتوان بیش از 48 ساعت در شرایط طبیعی نگهداری نمود چرا که درجه حرارت بالا موجب خشک شدن قارچ و قهوهای شدن بافت قارچ وباز شدن کلاهک و طویل شدن ساقه قارچ و چروکیدگی بافتهای قارچ ودر آخر احتمال آلودگی پیش خواهد آمد ولی میتوان قارچ را در داخل یخچال با دمای 4 درجه سانتیگرادبه مدت 6 الی 7 روز نگهداری نمود لذا جهت کاهش دادن میزان خسارت وارده قارچها را بلافاصل بعد از برداشت در ظروف یک بار مصرف پلاستیکی با حجم 200 و400 و1000 گرمی بسته بندی کرده و سطح بسته را بوسیله یک لایه سیلوفن پوشش میدهندو به بارار عرضه میکنند
اصول تبدیل و نگهداری قارچهای خوراکی
همانطوری که در بخشهای قبلی متذکر شدیم قارچ محصولی است که خیلی زود فاسد میشود لذا برای نگهداری آن بعد از برداشت باید تدابری اندیشید که مدت زمان نگهداری آن را افزایش داد وامروزه در مورد نگهداری قارچ با توجه به ارزش غذائی که دارد روشهای مختلفی ابدا شده است که در ذیل به چند مورد آنها اشاره میکنیم .
A ) خشک کردن B) منجمد کردن C )نگهداری در مایعات D ) کنسرو کردن
الف ) خشککردن: قارچ بسادگی امکانپذیر است درکارخانجات قارچ خشککنی معمولا قارچ را در یک ردیف برروی سینیهای بزرگ پهن کرده وبرای چند ساعت آنها را در معرض هوا ی 55 الی 60 درجه قرارمیدهند وبه این ترتیب رطوبت قارچ تا 12درصد کاهش مییابدپساز اینکه قارچ خشک شد دربستههای غیرقابل نفوذ به هوا بستهبندی کرده ودر جای خنک و خشک نگهداری میکنند واین قارچ برای مدت یکسال قابل نگهداری است.
ب ) منجمد کردن : منجمد کردن قارچ یکی دیگر از روشهای نگهداری قارچ میباشد و برای این کار قارچها را بعد از برداشت ابتدا تمیز شسته ودربستههای مربوطه قرار میدهند و بسته بندی مینمایند وبعد بستهها را وارد ازت مایع 120- درجه سانتیگرادکرده و حدود 6 دقیقه درداخل ازت نگه میدارند بعد از زمان فوق از ازت خارج کرده وداخل فریزویا اطاقکهائی که دمای داخل آنها 25- درجه است قرار داده وتازمان عرضه واستفاده بستهها در آنجا باقی میماند .
ج ) نگهداری در مایعات : برای این منظور در بعضی کارخانجات اقدام به نگهداری قارچ در داخل مایعات همانند خیار شور وسایر محصولات میکنند که محلول آن دارای ترکیبات بخصوصی با غلظت متفاوت وبدین ترتیب قارچ تا مدت 20 الی 25 روز در درجه حرارت 21 الی 28 درجه نگهداری کرد بدون اینکه هیچگونه تغییری در آن به وجود آید .
د) کنسرو کردن قارچ : این روش نگهداری قارچ هم که به تازگی ابداع شده است ویکی از موفقترین روشهای نگهداری قارچ میباشد که خود دارای مراحل مختلفی میباشد .
کنترل و پیشگیری از آفات و بیماریهای قارچ صدفی
یکی از عمده ترین مسائلی که باید برای ارتقاء سطح کمی وکیفی تولیدقارچ خوراکی مدنظر قرارگیرد حفاظت محصول از گزند آفات و بیماریهااست که در مراحل مختلف پرورش قارچ ظاهر میشوند ومعمولا اصلیترین مشکل تولید کنندگان قارچ خوراکی ظهور آفات وبخصوص بیماریهادر واحدهای تولیدی میباشد که اغلبتولید کنندگان اطلاعاتکمیدرزمینه شناسائی وکنترل آفات و بیماریها دارند
کنترل و پیشگیری از آفات و بیماریهای قارچ خوراکی در واحدهایتولیدی معمولا آسان تر و ارزانتر از معالجه آن است چرا که معالجه بیماری و آفات ضمن اینکه هزینه بردار است و شاید زمانی اتفاق بیفتدکه ما اقداماتمان را دیر انجام داده باشیم و دیگر کار از کار گذاشته باشد وبا توجه به مشکلات مبارزه شیمیائی و آثار نامطلوب سموم شیمیائی بر روی انسان و محیط زیست استفاده از آنها جز در موارد خاص و آن هم با رعایت کامل ضوابط بهداشتی قابل توصیه نیست لذا ما باید همیشه کنترل در امور و مسائل را مقدم بر مبارزه بدانیم وبرای رسیدن به این هدف رعایت چند اصل لازم است .
1) رعایت کامل مسائل بهداشتی در محیط پرورشمان
2) کارکنان شاغل در درون سالنها حتما باید تمیز و عاری از هر نوع آلودگی باشند
3) مواد اولیه برای تهیه کمپوست باید کاملا تازه وتمیز باشند.
4) قبل از ورود به سالنها باید پاهایمان را در محلول ضد عفونی کننده مانند فرمالین ویا آب آهک فرو بریم .
5) بعد از هر بار برداشت محصول حتما سالنها را باید ضدعفونی گردند.
6) کمپوست های مصرف شده واز رده خارج را باید به منطقه دوردست انتقال داده شوند واز تجمع آنها در نزدیکی سالنها جدا خودداری شود
7) کنترل آفات از گسترش وانتقال آفات وبیماریها جلوگیری میکند .
8) تمام قارچهائی که به نحوی توسط آفات وبیماریها آلوده شده ویا رشد کامل خود را طی نکرده اند وبر روی کمپوست باقی ماندهاند را از بستر ها جدا کرده وجمع آوری نموده واز سالنها خارج کرده واز بین میبرند .
9) شستشوی منظم دستکشها و روپوشهای افراد داخل سالنها از سرایت آفات وبیماریها از سالنی به سالن دیگر جلوگیری میکند.
10) قبل وبعد از هردوره کشت ، تمام قفسه ها و بسترهای کشت را با مواد شیمیائی مانند فرمالین و غیره ضدعفونی شود.
آفات وبیماریهای قارچهای خوراکی
الف ) بیماریها
1- بیماریهای قارچی 2- بیماریهای باکتریائی 3-بیماریهای ویروسی 4- کپک های هرز
5- نماتودها 6 - ناهنجاریهای غیر پاتوژنی
ب ) آفات
1- مکسها 2- هزار پایان 3- کنهها 4 – مورچه ها ۵- سوسکها و سوسری ها
با توجه به اینکه پرداختن به کلیه صفات و ویژگیهای این همه آفات وبیماریها خارج از برنامه ماست لذا فقط بنده به عمده ترین آفات و بیماریهائی که در طی چندین سال فعالیت تولیدی ونظارتی خوددر سطح استان آ. غربی مشاهده کردم و قارچهای صدفی به آنها مبتلا شدند ، بیشتر به آنها اشاره میکنم و دوستانی که مایل به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص آفات وبیماریهای قارچ خوراکی هستند میتوانند به کتابهائی که در این رابطه موجود هستند مراجعه نموده ومطالعه نمایند .
1) مگس سرکه
مگس سرکه یا مگس میوه ویا بهتر بگوییم Dresophila melanogaster مگسی است از زیرراسته مگسهای Brachycera و راسته دوبالان Diptera میباشدطول بدن این مکس 3-4 میلیمتر وبه رنگ های زرد ، قهوه ائی ، خاکستری تا سیاه بوده وموی آریستا در شاخک ها پروش بوده وبند سوم شاخک تا حدودی تخم مرغی است .غالبا چشمهای مرکب آن درشت وقرمز رنگ بوده وبالها در حالت استراحت بطور مسطح ودر پشت بدن قرار میگیرند فاقد قاشقک بال بوده وبر روی میوه های در حال تخمیر واطراف خمره های سرکه دیده میشود ودارای چهار جفت کروموزوم است، بعد از اینکه عمل لقاح صورت گرفت وزیگوت تشکیل شد، مراحل رشد ونمو رویانی در داخل غشاء های تخم انجام میگیرد وسپس لارو از تخم خارج شده وبا تغذیه ورشد خود در نهایت به شفیره تبدیل میشود. لاروها سفید رنگ وبند بند بدون پا وزواید بدنی ودر ناحیه سر قلابهای آرواره ای به رنگ سیاه دیده میشوند در این مرحله رشد حشره سریع بوده وغذای فراوان میخورد ولی هنوز بالا ندارد، پس از آن نیز شفیره تکامل پیدا کرده وحشره کامل یا بالغ ظاهر میگردد طول مدت این مراحل تحت تاثیر دمای محیط متغیر است بطوری که در دمای 20 درجه سانتیگراد متوسط دوره تخم ولارو 8 روز است ودر دمای 25 درجه این مدت به 5 روز تقلیل مییابد. این مگس به بوی تخمیر وسرکه جلب میشودومخمرهای عامل گندیدگی میوه ها را با خود بر روی میوه های گندیده ویا رسیده حمل کرده و در آنجا کشت میدهند ودر داخل آنها تخم ریزی میکنند . مکسهای کامل ولاروهای آنها در محیطهای اسیدی وتخمیری زندگی میکنند ودر محل تغذیه این مکس معمولا میکروارکانیسم هایی مثل باکتری ها وقارچها نفوذ کرده وتکثیر می یابند .
این مگس در مرحله لاروی بهقدری فعال وحریص به تغذیه است که به علت خزیدن از نقطهای به نقطه دیگرجهت تغذیه در مسیر خود کانالهائی ودالانهائی در محیط پیرامون خود ومحیط غذائی غلیظ ایجاد میکنند ودر مورد قارچ خوراکی هم اگر یک قارچ آلوده را از وسط نصف کنید این دالانها وکانالهای را که لارو این مگس ایجاد کرده است را دقیقا مشاهده خواهید نمود .
از مهمترین گونه های مگسهای سرکه که آفت قارچهای خوراکی محسوب میشوند میتوان به funebris Dresophila و Dresophila melanogaster اشاره کرد
مگس کامل از ریسه های روی کمپوست تغذیه کرده واقدام به تخم ریزی در داخل کمپوست میکند و بعد از طی مراحل فوق الذکر لارو بوجود میآید وشروع به تغذیه از ریسه های داخل کمپوست کرده واگر بر روی کمپوست قارچی وجود داشته باشد از طریق پایه وارد کلاهک شده واین کانالها ودالانها را ایجاد خواهد کرد.
هر گاه دمای محیط از 25 درجه سانتیگراد پایین بیاید قدرت زاد و ولد کم شده و در نهایت در زیر 16 درجه سانتیگرادباعث از بین رفتن مگسها میشود ونیز اگر دمای محیط بالاتر از 30 درجه سانتیگراد باشد
باعث عقیم شدن حشره نر ودر نهایت باز منجربه از بین رفتن آنها میگردد پس نتیجه میگیریم بهترین دما جهت زندگی Dresophila melanogaster 25 درجه سانتیگراد است
راههای مبارزه با مگس سرکه یا Dresophila melanogaster
1)دادن سرما به محیط های سربسته در فصول سرد
2)جمع آوری واز بین بردن کمپوست در حال فساد و آلودگی شدید
3)نصب توری به پنجره ها وجلوی دستگاههای تهویه ومنافذی که احتمال ورود مگس وجود دارد .
4)قرار دادن طعمه مسموم خمیری با اختلاط سرکه ومخمر وسم آفت کش با دوام در درون ظروفی کوچک در نقاط مختلف سالنها
5) احتیاط و توجه : سمپاشی سالن با سم به میزان از سم با یک لیتر آب در زمانی که به هیچ عنوان قارچی بر روی کمپوست وجود نداشته باشدو احتمال دهید که حداقل تا 12 روز آینده نیز محصولی برداشت نخواهید کرد اقدام نمائید.
6)جوشانیدن کامل کاه و کلشها حداقل 60 دقیقه تمام
7)استفاده از کیسه های پلاستیکی نو و دست اول جهت بسته بندی
8)رعایت کامل مسائل بهداشتی در موقع تهیه کمپوست وتلقیح آن با بذر
9)اجتناب از استفاده کردن کاه وکلشهای جوشانیده شده که به زمین ریخته شده اند.
با تشکر فراوان از آقایان دکتر ژیرایر کارپتیان و مهندس جمشید اکبریان و مهندس حبیب مبادر ثانی که بنده را در تهیه مطالب و تصاویر این قسمت یاری دادند .
سوسکها و سوسری ها
سوسری ها معمولیترین حشراتی هستند که از سیصد میلیون سال قبل وجودداشته وتعداد آنها بسیار زیاد میباشد و اغلب سوسری ها در اصل متعلق به مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری هستند که معمولا در بیرون از خاک زندگی میکنند و اکثر فعالیت آنها در شب بوده وبیشتر محل گرم و مرطوب را برای زندگی ترجیح میدهند . بعضی از سوسریهای مناطق گرمسیری فقط از گیاهان تغذیه میکنند ولی سوسریهائی که در خانهها زندگی میکنند از اغلب مواد غذائی و خوراکیها تغذیه میکنند. این حشرات علاقه مخصوصی به مواد نشاستهای و قندی و غذاهای گوشتی دارند واز مواد دیگری مانند پنیر ، چرم ، نان ، نشاسته ، چسب ، وریسه قارچهای خوراکی ، جانوران مرده و مواد گیاهی تغذیه مینمایند.
سوسریها ترشحات بوداری متصاعد نموده که ممکن است در طعم غذا اثر بگذارد و وقتی تعداد آنها خیلی زیاد باشد بوی مخصوصی را در محل تجمع خود ایجاد مینمایند . این حشرات قابلیت اتنقال میکروب امراض را داشته ولی معمولا سوسریها شایع کننده امراض نمیباشند هر چند تجربه نشان داده که چندین نوع بیماری دستگاه گوارشی توسط آنها انتقال داده شده و بیماری ورم معده و روده و مسمومیتهای غذائی ، اسهال خونی ، اسهال معمولی شناخته شدهترین آنهاست .
اگرومی سوسریها از نوع تدریجی بوده و دوران زندگی آنها شامل سه مرحله
1) تخم 2) پوره 3) حشره کامل میباشد .
حشره ماده یک کپسول بنام Ootheca که در آن دو ردیف تخم قرار دارد تولید میکند . پورهها با پاره شدن درز قسمت فوقانی کپسول از کپسول خارج شده و اغلب شبیه حشره بالغ بوده و پوره چندین مرحله پوست اندازی را طی میکند که در آخرین مرحله بال ظاهر شده واز نظر جنسی مورد شناسائی قرار میگیرد .
اغلب سوسریها شبخیز بوده بدین معنی که بیشترین فعالیت آنها در شب است ولی بعضی از گونهها در روز هم ممکن است دیده شوند . سوسریها معمولا ، شکاف و یا درزها ی محفوظ را برای زندگی کردن انتخاب میکنند هر چند بعضی از گونهها در روی دیوارها ومحیط های باز هم بصورت انبوه زندگی میکنند. این حشرات گرما را دوست دارند و در طول روز پشت رادیاتورها و لولههای آب گرم پنهان میشوند. در کشورها و مناطق گرم که ممکن است، این محلها وجود نداشته باشند، سوسریها درهر یک از نقاط تاریک مثل دستشویی، حمام، تختخواب، پشت یخچال، اجاق خوراک پزی و ظروف آشپزخانه پیدا میشوند. این حشره شب کار بوده و روزها را به استراحت میگذراند و چنانچه در محل استراحت مزاحمتی برایش ایجاد نشود، روزها به ندرت دیده میشود. در طول شب روی کف اتاقها، میزها و دیگر وسایل خانه حرکت کرده و دنبال غذا می گردد. فراوانی غذا در آشپزخانههای نامرتب و کثیف که به طور متناوب تمیز نمیشوند، باعث وفور سوسریها در این مکانها می گردد.
انواع سوسریها عبارتند از : سوسری شرقی - سوسری آلمانی - سوسری آمریکائی - سوسری استرالیائی – سوسری قهوهای – سوسری قهوهای دودی - سوسری باند قهوهای – سوسری صحرائی
مراقب باشید سوسک نیاید
پیشگیری کلید کنترل این حشرات است. پس پیشنهاد میشود دو کار زیر را انجام دهید:
1) جلوگیری از ورود آنها به ساختمان
2) کم کردن آلودگی به وسیله ی رعایت پاکیزگی محل
سوسریها در هوای سرد برای ورود به ساختمان شما یا از پناهگاه خارجی خود یا از خانههای همسایه وارد میشوند. پس لازم است که تمام سوراخهای کف، دیوار، چارچوب درها و فضای پشت پایههای ساختمان و غیره که به سوسریها اجازهی عبور میدهند، مسدود شوند.
از توجه به لولههای آب و فاضلاب و شبکههای مشابه غفلت نکنید. شاید حتی لازم باشد که برای بستن سوراخهای بزرگ از یک نجار کمک بخواهید، اما سوراخهای کوچک تر را با بتونهی چوب و پلاستیک میتوان مسدود کرد.
توجه کنید که یکی از راههای مهم ورود سوسری به محلهای جدید، بستههای آلودهی مواد غذایی، خشکشویی و بستهبندیهای مشابه است. جعبههای نوشابه و تخممرغ و بستههای سیب زمینی و پیاز نیز ممکن است باعث انتقال سوسری شوند.
نکته ی مهم دیگر در مبارزه با سوسری این است که باید وضعیت منزلتان را برای رشد سوسری نامناسب کنید.
برای این کار باید مخفیگاههای آنها را از بین ببرید و نواحی زیر و کف ساختمان را همواره خشک نگه دارید و از دسترسی سوسری به غذاها جلوگیری کنید.
غذا را در ظروف غیر قابل دسترسی بگذارید و تمام محوطه ی آشپزخانه تان را تمیز و بازرسی کنید تا هیچ خرده ماده ی غذایی در آنجا باقی نماند.
ظروف زباله را کاملا بپوشانید و برنامهی کاملا منظمی برای تخلیهی زباله در نظر بگیرید.
در کنار این کارها باید بهسازی محیط نیز انجام گیرد، زیرا سوسریها اغلب مکانهای مطلوب برای زاد و ولد خود را در سیستم فاضلاب، محل جمع زبالهها، فاضلاب و مکانهای دیگری که غذا و مواد مناسبی در دسترسشان باشد، پیدا میکنند. بنابراین باید برنامههایی برای به حداقل رساندن یا حذف پناهگاه سوسریها طی برنامههای بهسازی محیط ترتیب داده شود.
مبارزه ی شیمیایی با سوسریها
چنانچه مبارزه شیمیایی لازم باشدمیتوان از اسپریهایی که اساس روغن داشته باشند یا از گرد ویا از طعمه های مخصوص استفاده نمود و انتخاب هر یک از انواع سموم بستگی مستقیم با محلی دارد که باید در آنجا عملیات سمپاشی صورت گیرد
سمومیکه در مورد مبازره با سوسری قابل توصیه میباشد عبارتند از : مالاتیون 3% ، دیازینون 1% ، دورسبان 5/0% ، بایگون 1% که این سموم بیشتر برای سمپاشی در داخل درزها وشکافها پیشنهاد میگردد
عمل گردپاشی معمولا از نظر ابقائی به مراتب بهتر از عمل سمپاشی میباشد مشروط به اینکه محیط حالت مرطوب نداشته باشد. این دسته از سموم مانند سوین به میزان 5 الی 10درصد ، دیازینون 2 % و سدیم فلوراید میباشد .
سوسریهای آلمانی معمولا در نزدیکی منابع آب تجمع میکنند وبرای مبارزه با آنها بیشتر زیر میزها ، پشت ظرفشوئیها ، داخل کابینتها و اطراف موتور یخچالها مورد سمپاشی قرار میگیرند . واین سوسریها در مقابل حشرهکشهای کلره مقاوم شدهاند وبرای مبارزه با آنها میتوان از دیازینون ، دورسبان ، دیکلروس ، بایگون ، پایرترین استفاده نمود .
سوسریهای آمریکائی معمولا در اماکن تاریک و مرطوب و گرم یافت میشوند وکمتر در درزها و شکافها بر خلاف سوسری آلمانی فعالند ، این سوسریها بیشتر در اطراف لولههای بخاری ، فاضلابها و زیر زمینهای مرطوب زندگی میکنند و با سمپاشی به موقع با مایع یا گرد ویا طعمه تلف میشوند و سمومیکه برای مبارزه بکار میروند شامل دورسبان 5/0 % ، دیازینون 1 % ، بایگون 1% میباشد
سوسریهای شرقی معمولا مناطق مرطوب وتاریک را ترجیح میدهند وبیشتر در زیر زمین ، نزدیک فاضلابها و زبالهدانیها زندگی میکنند. سمومی که برای مبارزه بکار میروند شامل دورسبان 5/0 % ، دیازینون 1 % ، بایگون 1% میباشد
اقتباس از کتاب حشرات خانگی و انباری ( شناخت و روشهای مبارزه با آنها ) تالیف آقای مهندس علی اکبر سپیدار و با تشکر فراوان از آقای دکتر یونس کریمپور عضو هیات علمی دانشگاه ارومیه که بنده را در تهیه مطالب و تصاویر این قسمت یاری دادند .
(( مورچه ))
مورچه خانگی یکی از حشرات کاملا شناخته شده است که در اکثر نقاط دنیا انواع آن وجود دارد . این حشره بصورت اجتماعی زندگی کرده و معمولا لانهاش را در زیر زمین میسازد . غیر از حشره ماده ، اعضا مختلف کلنی مورچه ، سالیان زیادی عمر میکنند بدین صورت که کارگران تا 7 سال و ملکهها گاهی تا 15 سال عمر میکنند . لانه مورچهها معمولا در داخل دیوار خانهها، پی ساختمانها ، داخل چمنها ، داخل چوبها ، درختان پوسیده و زیر سنگها ساخته میشود.
مورچهها گاهی با نیشهای دردناکی که ایجاد میکنند علاوه بر عکس العمل های شدید پوستی باعث مرگ از طریق ایجاد آنافیلاکسیس روی بعضی از افراد حساس میشوند.
تغذیه در مورچه ها غالبا دو جانبه و بطریق دهان به دهان در بین افراد انجام میگیرد.
مورچهها دگردیسی کامل داشته و طی چهار مرحله تخم ، لارو ، شفیره ، حشره بالغ زندگی را میگذراند . تخم بسیار ریز وبسته به نوع مورچه شکل مختلف دارد . لاروها بدون پا ، شفاف و گرد هستند و بعد از چندین مرحله پوست اندازی تبدیل به شفیره میشوند . شفیره شبیه به حشره بالغ است ولی بدنش نرمتر ورنگش سفید بوده وبدنبال تامین غذا حرکتی ندارد .
حشره بالغ درست بعد از چند روز که از مرحله شفیرگی خارج شد شروع به فعالیت میکند ودر این شرایط بدن مورچه سخت و به رنگ تیره در میآید . مدت زمان لازم برای پرورش مورچه از مرحله تخم تا حشره بالغ بین 6 هفته تا دو ماه طول میکشد که این بستگی به شرایط محیطی و فصلی دارد . مورچهها حشرات اجتماعی هستند وبه صورت کلنی زندگی میکنند و در داخل کلنی شامل سه قسمت هستند. کارگران ، ماده ها ، نرها
جنس نر در مورچهها بالدار بوده و بال خود را تا زمان مرگ حفظ میکنند و مادهها هم در بین مورچهها بزرگترین گروه خانواده را شامل میشوند و این مورچهها بالدار بوده و قبل از جفتگیری بالهایشان میریزند و اما جنس کارگر در مورچها بدون بال بوده و کارگران مادههای عقیم هستند و مورچههای کارگر بیشترین افراد را در کلنی شامل شده واکثر فعالیت وکار را به عهده دارند . بزرگترین مورچههای کارگر که در کلنی وجود دارد سرباز نامیده میشود و سربازان فقط از تخم ها و حشرات جوان محافظت میکنند
ملکه در کلنی مورچهها با تولید مثل مرتب افراد کلنی را میسازد واگر تخمی تلقیح نشود مورچه نر حاصل میگردد و چنانچه تلقیح شود مورچه ماده بوجود میآید
یک نکته جالب در رابطه با مورچهها اینکه در بعضی از گونهها ، ملکه یا کارگران ضمن حمله به لانه مورچههای دیگر تعدادی از شفیرهها را از لانه مورچههای دیگر را ربوده ( دزدیده ) و کارگران حاصل از این شفیره ها را مانند برده ای بکار وامیدارند وبه خدمت خود میگمارند .
انواع مورچه ها
مورچه صحرائی ، مورچه آتشی ، مورچه خانگی ، مورچه پیاده رو ، مورچه سارق ، مورچه مخملی درخت ، مورچه فرعون ، مورچه هرمی ، مورچه سیاه کوچک ، مورچه آتشی کوچک ، مورچه آکروبات ، مورچه آرژانتینی ، مورچه سربزرگ ، مورچه نجار ، مورچه زرد بزرگ ، مورچه برگخوار ، مورچه دروگر ، مورچه عسل ، مورچه مزرعه ذرت ، مورچه نادان ،
مبارزه با مورچه ها
عملیات مبارزه با مورچهها بسته به نوع مورچه ، محل زندگی و شدت آلودگی متفاوت میباشد واین عقیده اشتباه است که با معدوم کردن مورچههای داخل ساختمان دیگر مورچه ائی وجود نخواهد داشت چون در لانه مورچهها مجددا کارگران وسربازان دیگری تولید شده و به بیرون اعزام خواهد شد ودر واقع تا به وجود آمدن مورچههای جدید میتوان این اطمینان را داشت که سمپاشی موثر بوده است.
عمل سمپاشی با محلولهای سمی ، معمولا در شرایط کاملا مناسب باید صورت گیرد و چون مورچهها از محلهای سمپاشی شده فرار میکنند و برای تهیه مواد غذائی از راههای دیگر استفاده میکنند بنابر این باید اطراف لانه را به خوبی سمپاشی نمود تا راهی برای فرار وجود نداشته باشند.
سمومی که برای مبارزه با مورچه بکار میروند شامل : بایگون 1% ، دیازینون 1% ، دورسبان 5/0 % ، سوین 2% میباشد و چنانچه عملیات گردپاشی مورد نظر باشد از سم سوین به میزان 5 الی 10 % ویا از گرانولهای حاوی بایگون به میزان 2 % میتوان استفاده کرد .
اقتباس از کتاب حشرات خانگی و انباری ( شناخت و روشهای مبارزه با آنها ) تالیف آقای مهندس علی اکبر سپیدار و با تشکر فراوان از آقای دکتر یونس کریمپور عضو هیات علمی دانشگاه ارومیه که بنده را در تهیه مطالب و تصاویر این قسمت یاری دادند .
(( بیماری کپک سبز تریکودرمایی ))
خیلی مهم
گروه کپکهای سبز، از جمله برخی از متداولترین وعمدهترین قارچهاست ،گونه های Penicllium و Trichoderma و برخی از گونه های Aspergillus به دلیل رنگ سبز مشخص خود و اسپور هایشان کپکهای سبز نامیده میشوند. این عوامل از قدرت بقای طولانی در شرایط هوای آزمایشگاه ونیز توانائی زیادی در ایجاد آلودگی برخوردارند .
کپک سبز بطور عمده در کمپوستهای غنی از کربوهیدراتها با ازت کم ، رطوبت زیاد و بافت ضعیف بروز میکنند ودر کمپوست پاستوریزه و خاک پوششی استریل شده با حرارت ، میزان بروز کپک های مختلف در مقایسه با کمپوست غیر پاستوریزه کمتر است .
قارچهایی که عموما بر روی مواد ذخیره شده دیده میشوند مانند.spp Aspergillus و Penicllium spp و Absidia ramose .
درگذاشته بیماری کپک سبز تریکودرمایی کم اهمیت تلقی میشد اما امروزه به عنوان یکی از مخربترین وخطر ناکترین بیماری قارچهای خوراکی مطرح است .
این بیماری به عناوین سفیدک تریکودرمایی، سوختگی و لکه تریکودرمایی نیز شناخته میشود.
قارچ تریکودرما قارچی فراگیر است و عموما با حضور در هوا، خاک، ترکیبات گیاهی و سایر بسترها و به عنوان یک انگل قارچ تلقی میشود. اگر چه تاکنون چهار تا شش گونه از قارچ تریکودرما به عنوان عوامل مولد کپک های سبز در کمپوست قارچ خوراکی معرفی شده اند اما گونه T. harzianum به عنوان مهمترین عامل شناخته شده است .
حمله قارچ تریکودرما بصورت کلنیزاسیون(گسترش واشغالکمپوست) سریع کمپوست اسپان زده شده است و زیستگاه عمده این قارچ در کمپوست و خاک پوششی ودر برخی موارد بر روی اسپان قارچ است. تریکودرما در ابتدا میسلیوم سفید رنگی را تولید میکند که به دلیل تشابه رنگ با میسلیوم قارچ خوراکی شاید در آغاز چندان قابل تشخیص نباشد. بخشهای سفید رنگ بتدریج همزمان با شروع اسپورزایی در قارچ، به رنگ سبز تبدیل میشود ( شکلهای ذیل ). این لکه های سبز رنگ به دلیل اسپورزایی عامل بیماری ، از بارزترین علائم بیماری مشاهده شده بر روی کمپوست، خاک پوششی، قفسه ها و ... است . آلودگی های حاصل از این قارچ عموما به صورت هوازاد بوده و آلودگی در روی خاک پوششی از طریق خاک پیت یا هوموس وارد میشود. در قارچ دکمه ای پس از دادن خاک پوششی، اسپورهای موجود در خاک پیت، با حمله به بذر اسپورزایی را آغاز میکنند. بذر آلوده منبع مهمی برای آلودگیهای بعدی است. در مراحل بعد، کپک با گسترش از طریق لایه خاک پوششی به سطح خاک میرسد. اسپورهای این قارچ بسیار کوچک بوده و میتوانند به راحتی قبل و بعد از اسپان زنی کمپوست از طریق مختلفی باعث آلودگی بستر قارچهای خوراکی شوند .
این بیماری اکثرا روی مواد آلی در داخل یا اطراف مناطق کشت قارچ دیده میشود. وجود رطوبت بالا در دراز مدت و رکود جریان هوا و بالا بودن میزان گاز دی اکسید کربن ، شرایط میکرواکولوژی (اکولوژی محیط کوچک) خاک پوششی را برای تقویت رشد این عامل بیماری برهم میزند.
وجود این قارچ ( تریکودرما ) باعث کاهش رشد اسپان، کاهش رشد اندامهای باردهی، کاهش عملکرد محصول، کاهش طول عمر وطول دوره نگهداری قارچ خوراکی میشود.
۱) آلوده شدن کمپوست قارچ صدفی به کپک سبز یا( تریکودرما)
راههای کنترل بیماری قارچی تریکودرما یا کپک سبز
1) در موقع تهیه کمپوست قارچ صدفی باید کاه وکلشها را خوب بجوشانید ودر عین جوشانیدن آنها را زیر و رو نموده تا همه جای کلشها خوب ضد عفونی شوند.
2) مدت زمان جوشانیدن کاه وکلشها را زیاد در نظر بگیرید ( حداقل یک ساعت ).
3) استفاده از کیسه های پلاستیکی نو وتازه و دست اول جهت پر نمودن کلشها به داخل آنها
4) عدم استفاده از کاه وکلشها که در موقع ریختن به آبکش جهت آبکشی، به زمین ریخته شده اند ودر بیرون از آبکش قرار گرفتهاند .
5) در موقع پر نمودن کیسه از کاه وکلش ها و تلقیح با اسپان حتما دستها را با آب وصابون شسته ودر صورت امکان با الکل ضد عفونی نمائید.
6) از کاه وکلشهای آلوده و سیاه شده و آب خورده به هیچ عنوان در جهت تهیه کمپوست استفاده نکنید.
7) در صورت امکان سالنها را قبلا با یک سم قارچ کش وحشره کش سمپاشی نمائید .
8) کف سالنهای تولیدکمپوست، باید سیمانکاری شده وسقف آن پوشیده شده باشد و بعد از هر بار کمپوست سازی کاملا نظافت شده ودر صورت امکان سمپاشی گردد.
9) کارکران باید در موقع تهیه کمپوست و تلقیح آن ، مسائل بهداشتی را رعایت نموده وجهت تردد به داخل سالنهای تلقیح بذر وپرورش ، از روپوش و کفش و دستکش جداگانه استفاده نمایند .
10) اسپان قارچ ( بذر مصرفی ) مورد استفاده در تلقیح بایستی کاملا تازه وعاری از هر گونه آلودگی باشد.
11) شستشو و ضد عفونی کردن تمام وسائل کار تلقیح بذر ومحل تلقیح لازم وضروری است .
12) بقایای حاصل از برداشت محصول قبلی باید کاملا جمع آوری و از سالنها خارج وبه محل دوری انتقال داده شوند.
13)کیسههای آلوده را باید به سرعت ودر اسرع وقت وبا احتیاط از سالنها خارج کرده وبه محل دوری انتقال داده ونابود نمود .
با تشکر فراوان از جناب آقای دکتر یوبرت قوستا که بنده را در تهیه مطالب این بخش یاری دادند
سموم جهت مبارزه با آفات وبیماریهای قارچ صدفی : با توجه به اینکه قارچ یک ماده غذایی است و نوع سموم جهت مبارزه واثرات ثانویه آن خیلی حساس ومهم است ومیبایستی با تشخص کارشناس واحد تولیدی تعیین واقدام گردد لذا از ذکر نام سموم در اینجا معذوریم .
مبارزه با آفات و بیماریهای قارچ صدفی : با توجه به اینکه نوع سموم مصرفی و زمان جهت مبارزه واثرات ثانویه آن خیلی حساس است ومیبایستی با تشخص کارشناس واحد تولیدی تعیین واقدام گردد لذا از ذکر توضیحات در رابطه با مبارزه شیمیایی در اینجا معذوریم.
اصول تشخیص قارچهای خوراکی وسمی از یکدیگر یا ( روشهای شناسائی قارچها ) : با توجه به اینکه قارچ یک ماده غذایی است وتشخیص آن از نظر خوراکی وسمی بودن آن یک کار تخصصی و آزمایشگاهی است لذااز ارائه مطالب هر چند تئوری ممکن است خطراتی در پی داشته باشد در اینجا معذوریم .
خواص دارویی قارچهای خوراکی ( گونه هائی از صدفی )
خصوصیات دارویی قارچها در طول تاریخ مورد توجه اقوام وملل مختلف بوده و در بسیاری از کشورها نقش مهمی در درمان سرطان به عهده داشته است. از زمانهای بسیار دور مردم چین و ژاپن معتقد بودند که بازیدیومیستها بخصوص خانواده پولیپوراسه خاصیت ضد توموری دارند که مطالعات جدید با استفاده از تکنولوژی پیشرفته امروزه این موضوع را اثبات کرده و در نهایت منجربه کشف ترکیبات ضد توموری مانند زایمازان (Zymosan) و چندین نوع گلوکان و مانان (Mannans) از سلولهای قارچ شدهاند. و طبق گزارشات یانگ ying در سال 1977 قارچ صدفی بنام گوشت چوب در حدود 80 الی 90 درصد بر علیه سرطان Ehrlich و تومورهای سرطانی موثر بوده (ص 197) و در سال 1987 در گزارش دیگری از خاصیت درمانی قارچ صدفی بنام طلایی P.citrinpileatus در درمان ورم ریوی خبرمیدهد. (ص133).
لنتینان Lentinan از جمله مواد پلی ساکارید محلول در آب است که از نوعی قارچ بنام قارچ جنگل استخراج و خاصیت ضد سرطانی آن در کشور ژاپن به اثبات رسیده و به عنوان داروی ضد توموری استفاده میشود .
پلی ساکارید دیگری بنامKS-2 که به وسیله فوجی وهمکارانش در سال 1978 از قارچ جنگل جداسازی شد و خاصیت ضد سرطانی آن در موشها به اثبات رسیده است وهمچنین مطالعات انجام گرفته در آمریکا بر روی عصاره قارچ جنگل روی ویروس ایدز (HIV )در آزمایشگاه به اثبات رسیده و همچنین این قارچ (قارچ جنگل) در کاهش فشار خون و پائین آوردن میزان کلسترول خون موثر است. (ص 186 ), در آمریکا و ژاپن از پودر قارچ خوراکی بنام مرغ چوب یا رقص پروانهای (Grifola.frondosa) برای آزمایش داروی ضد ویروس ایدز ساخته که به تأیید رسیده است همچنین از سایر خواص دارویی اعلام شده از این قارچ میتوان در کاهش فشار خون - درمان دیابت - کلسترول - سندرم کوفتگی شدید را نام برد. (ص229) همچنین در سال 1992 در چین ضمن بررسی و تحقیق بر روی نوعی قارچ بنام سر میمون یا ریش پیرمرد H.erinaceus دارویی برای زخم معده - التهابها و تومورهای دستگاه گوارشی (مری- معده) ساخته اند. (ص239)
علاقهمندان در این خصوص( خواص داورئی قارچها ) میتوانند جهت کسب اطلاعات بیشتر به کتاب اصول پرورش قارچهای خوراکی - چاپ دوم - تالیف آقایان دکتر ابراهیم محمدی گل تپه ودکتر ابراهیم پور جم - از اساتید گروه گیاهپزشکی دانشگاه تربیت مدرس تهران- به صفحات ذکر شده مراجعه نمایند.